Отслабването при диета е по-вероятно ако се храните спродукти като лещата, които след консумация бавно освобождават енергията си, а не с храни, които скоростно повишават кръвната захар.

Част от веществата, до които организма разгражда храната, са въглехидратите. Тези продукти, които бързо повишават нивото на кръвната захар са с висок гликемичен индекс, обратно - той е нисък за тези, които го правят по-бавно.

На базата на рандомизирани проучвания е установено, че хората, използващи храни с нисък индекс в диетата си - например лещата, фасула, грахта, губят средно с по 1 кг повече от тези, които прибягват до продукти с висок индекс - сладкарските изделия, белия хляб.

В този ред на мисли включването на храна с нисък гликемичен индекс е по-ефективна и по-приемлива за всеки пациент със затлъстяване, тъй като ограничаването на количеството не е драстично както при повечето диети.